leestafel.gif (19957 bytes)

Naar het tante startadres......... Bookmark het in je browser
www.tante.nl 

 

FUTURES

Na het lezen het venster sluiten.
Indien er geen taakbalk is, benut dan de rechter muisknop

 

 

- FUTURES voor BEGINNERS 1 -

 

Laatst toen ik tante een mailtje stuurde gaf zij mij een hint dat een aantal FaM's het wel leuk zouden vinden als ik wat over futures zou schrijven, nou bij deze dan.

Futures zijn termijncontracten die maandelijks aflopen.

Ik ga het over de AEX index-future hebben=FTI , daar wordt gewoon veel in gehandeld.

Eenvoud dat is het grote voordeel van futures.

 

Simpel gesteld werkt het als volgt;

Ik koop een FTI bij een stand van de AEX van 660.

AEX stijgt naar 662, dan verkoop ik en krijg ik 400 euro

Iedere punt winst of verlies wordt met 200 euro verrekend.

En dat gebeurt iedere dag.

Ik koop een FTI bij een stand van de AEX van 660.

AEX zakt naar 655 en ik heb op het eind van de beursdag mijn FTI nog, dan wordt er 1000 euro van mijn rekening afgeschreven.

Ja , ja steeds boter bij de vis dus je snapt wel dat er een stevige som geld op de rekening moet staan voor je mag handelen , ong. 10.000 euro

Dit was een kaal voorbeeld maar er komen natuurlijk ook kosten bij.

Iedere trade kost je ong. 100 euro

Stel je koopt een FTI en meteen verkoop je hem weer dan ben 100 euro kwijt ! ! ! !

Ik hoop dat je hieruit begrijpt dat je niet zomaar even met futures kunt beginnen het vraagt voorbereiding en vooral droog oefenen . Kijken naar hoe anderen het doen en dat kan tegenwoordig vrij makkelijk, bekijk bijv. de volgende sites.

http://www.beurs.nl/ - future update

http://www.technicaltrader.nl/aex.html - leuke site van Ruud

http://www.ta.nl/ta_nl.htm - Ward Benjamins

wordt vervolgd door

FUTURE

 

 

- FUTURES voor BEGINNERS 2 -

Voor wie zijn futures nu interessant ?

Op de eerste plaats moet je voldoende, nergens anders voor nodig !, geld op je rekening hebben.

Je moet er iedere dag actief naar willen en kunnen kijken d.w.z. zo gauw je een positie hebt ingenomen moet je, je limieten al bepaald hebben en de mogelijkheid hebben om die uit te voeren.Dit laatste wil niet zeggen dat je de hele dag achter je computer moet gaan zitten, neen maar je moet een signaal ontvangen wanneer je moet ! handelen. Daar zijn te veel mogelijkheden voor om op te noemen maar hier volgen er een paar;

Enerzijds is het handig als je wat turbo bent, anderzijds is het een wat saaie bedoening als je het goed doet. Er valt dus niks te kiezen en steeds die AEX is niet echt spannend.

Het is vooral leuk voor degene die eens wat anders wil en het leuk vindt om een systeem te ontwikkelen om mee te gaan traden, daar bedoel ik die limieten mee want daar draait het helemaal om bij FUTURES. Dat systeem kun je het beste zelf ontwikkelen want je moet er toch wel 99% in geloven anders wordt het nooit wat.

Heb je je goed voorbereid ( belangrijk ) dan kun je het gaan proberen en gaan ondekken of het iets voor jou is. Tante heeft het niet voor niets niet over FUTURES omdat je daar toch niks aan hebt: je bent op jezelf terug geworpen en dat moet je wel liggen.

Wil je dat niet dan kun je toch met FUTURES aan de gang maar dat is nog saaier ,er zijn wel een paar mogelijkheden waar je begeleid door een handelaar kunt handelen. Ik weet dat ze het in ieder geval bij IMG doen. http://www.imgholland.nl/img/ gaat natuurlijk ten koste van je winst.

Voor een uitgebreidere en volledigere uitleg kan ik je het boek ' Geld Verdienen met trading ' aanbevelen fl 160,00 zie daarvoor http://www.keyword.nl/

 

Je kunt op verschillende manieren handelen.

 1. DAGTRADER ; je koopt en verkoopt op dezelfde dag. Grote voordeel is dat je rustig slaapt ook al stort het in bijv. de USA 's avonds in elkaar waardoor er de volgende ochtend plotseling een groot verlies is waar je niets meer aan kunt doen. Grootste nadeel is dat je iedere keer weer moet beslissen wanneer je instapt wat erg moeilijk is.
 2. POSITIETRADER ; Je koopt en laat vervolgens de limieten die jij bepaald hebt bepalen wanneer je verkoopt, dat kan binnen een uur zijn of binnen een dag of een week of weken.
 3. Een combinatie van die twee . Dat moet je echt NOOIT gaan doen hoor !! Die twee vragen om een heel verschillende benadering en vallen niet te combineren. Je moet keuzes maken zou tante zeggen.

wordt vervolgd door FUTURE

- FUTURES voor BEGINNERS 3 -

Hoe werk ik nu met FUTURES ?

Kijk er zijn wat dat betreft vele mogelijkheden, zoveel beleggers zoveel verschillen.

 • Je kunt het bijv. gebruiken om risico af te dekken, zoals tante wel schrijft, neem een call of put op de AEX, nou dat gaat ook met FUTURES .
 • Als je veel geld hebt, dat vrij degelijk belegd is, heb je aan een FUTURE een leuk speeltje waar sowieso iedere dag wat mee gebeurd.
 • Een FUTURE kun je eigenlijk bij iedere soort markt inzetten; negatief of positief, snel bewegend of langzaam , er loopt geen waarde uit als het een tijdje zijwaarts gaat.
 • Ook wanneer je er weinig tijd voor over hebt ( je moet wel altijd de mogelijkheid hebben om een opdracht te geven ) of geen zin hebt je in de markt te verdiepen.
 • Je van tijd tot tijd wilt beleggen en zeker op vakantie niks in de markt wilt hebben.
 • Je van kort en snel en direct houdt.
 • Je zelfvertrouwen en vooral discipline hebt.
 • Je het leuk vindt om op te scheppen ( grapje ).

Wat heb je er voor nodig ?

 • Zeker als je er mee begint 20.000 euro je gaat geheid beginnersfouten maken. Ik verloor de eerste maand dat ik er mee begon 7000 euro. Ach ja, ik had pech maar ik zou dat voor jou niet willen uitsluiten.
 • Je moet een systeem uitgewerkt hebben dat voor jou bepaalt wanneer je instapt en wanneer je weer uitstapt. Zowel bij verlies als bij winst.
 • Het motto moet zijn laat je winsten lopen en beperk je verliezen.
 • Die limieten kun je bepalen met een eenvoudig EXCEL programma ( doe ik ) of een uitgebreid beursprogramma maar het belangrijkste is dat je ze actief aangereikt krijgt en niet dat je af en toe eens naar teletekst kijk als het jou uitkomt.

Mijn systeem ?

Zoals gezegd zul je dat zelf moeten ontwikkelen. Ik laat EXCEL voor mij, in een tabel van de AEX slotkoersen, een verkoop/koop signaal en een trend signaal berekenen te weten 1% en 2,5%. Daar kun je dan een zogenaamd zigzag grafiekje van laten maken. Vervolgens kijk je of beide signalen op kopen of verkopen staan en je kunt gaan handelen, dat is zo als je een positietrader bent zoals ik . Je stelt je limiet in en gaat gezellig in de zon zitten of wat anders aangenaams totdat je weer wat moet doen, kan een uur zijn ,dagen, weken.

Dagtraden heb ik ook gedaan maar dat is veel moeilijker en spannender, het moet per slot vandaag gebeuren en dan moet je je toch wat meer in de markt verdiepen en er meer technische analyse op los laten. Je kunt dan ook vaak niet handelen en je blijft veel meer aan je computer hangen. Rendement halen is volgens mij ook moeilijker maar ook daar zijn de meningen over verdeeld.

Ik wens een ieder veel beleg plezier. FUTURE

Dank dank aan FaM Ruud !!
Mei 2000

Een bijdrage?

FaMmail het dan naar:
Tante@Agneta.nl
Site adres: www.tante.nl

 


© Tante Agneta 2000