leestafel.gif (19957 bytes)

Naar het tante startadres......... Bookmark het in je browser
www.come.to/tante

Het belastingplan van de 21e eeuw!
De eigen woning

 

De hypotheekrente op uw eigen woning blijft aftrekbaar. Maar tweede en derde huizen verkassen definitief naar box 3 en dat betekent geen renteaftrek, maar ook onbelaste huurinkomsten.

De fiscale regeling voor het eigenhuisbezit is gered. Dat wil zeggen, de hypotheekrente blijft aftrekbaar. Hoelang dat nog zo blijft, kan niemand echt voorspellen. Regelmatig gaan stemmen op om de aftrekbaarheid af te schaffen, maar voorlopig is het nog niet zover. Althans, voor de 'eerste eigen woning', oftewel de woning die als hoofdverblijf dient. De tweede woning verhuist naar box 3 en telt dus als vermogen. (En wordt dus belast met de vermogensrendementsheffing van 1,2%.) Verder blijft het bij een wijziging op details. Eenvoudiger wordt het er overigens niet bepaald op. De regeling ten aanzien van de kapitaalverzekeringen zal voorlopig voor veel hoofdbrekens zorgen. Hypotheekrente blijft aftrekbaar Het handhaven van de eigenwoningregeling in de inkomstenbelasting heeft als gevolg dat de politiek gevoelige hypotheekrente aftrekbaar blijft. De hypotheekrente is een aftrekbare last op de inkomsten die men uit de woning geacht wordt te hebben: het eigenwoningforfait (het huidige huurwaardeforfait). Dit komt dus ook in de nieuwe wet terug. Het saldo van het eigenwoningforfait en de hypotheekrente (vaak een negatief bedrag) telt mee in box 1, waar het progressieve tarief geldt. Leuke bijkomstigheid is dat de inkomsten uit eigen woning, nadat het eigenwoningforfait en de hypotheekrente met elkaar zijn verrekend, in de nieuwe wet vrijelijk tussen partners (echtgenoten en samenwoners die kiezen voor behandeling als partner) kunnen worden verdeeld. In de huidige regeling kan dat niet; de inkomsten uit eigen woning worden altijd belast bij de partner met het hoogste arbeidsinkomen.

 

Bijleenhypotheken

Een doorn in het oog van de fiscus zijn de zogenaamde bijleenhypotheken. Hierbij wordt geld geleend om de hypotheekrente te bekostigen. De rente die op de nieuwe schuld (de bijleenschuld) wordt betaald, is in principe ook nog aftrekbare hypotheekrente. Volgens de staatssecretaris mag echter niet ook nog eens die tweede rente worden bijgeleend. De rente die dan betaald zou moeten worden, is niet meer aftrekbaar. De band met de eigen woning en de financiering daarvan is in zijn ogen niet meer aanwezig. Dat de bijleenhypotheek onder het nieuwe stelsel onmogelijk wordt, lijkt wel haast zeker. De staatssecretaris heeft hierover in antwoord op kamervragen (Marijnissen van de Socialistische Partij) gezegd: 'De fiscale gevolgen van de bijleenhypotheek zijn betrokken bij de voorbereiding en uitwerking van het wetsvoorstel inzake de Wet inkomstenbelasting 2001.' En ja hoor: bijleenrente is niet meer aftrekbaar. De grote vraag is dan natuurlijk of in geval van bestaande bijleenhypotheken de rente nog aftrekbaar blijft na 1 januari 2001. Voorzichtigheidshalve moet ervan worden uitgegaan dat die rente straks niet meer kan worden afgetrokken.

 

Tweede woning verhuist naar box 3

De tweede woning zal verhuizen naar box 3 (vermogensrendementsheffing). Dat betekent dat daar over de waarde daarvan jaarlijks 1,2% inkomstenbelasting wordt geheven. Maar een eventuele financieringsschuld mag van dat vermogen worden afgetrokken, zodat een voor 100% met geleend geld gefinancierde tweede woning effectief niet tot vermogensrendementsheffing leidt. De rente op die schuld mag echter bij een tweede woning niet meer worden afgetrokken. Evenals nu vormt de vermogenswinst bij latere verkoop geen belastbaar inkomen. Ten opzichte van de huidige situatie zal doorgaans de tweede woning zwaarder belast worden. Immers, de netto-inkomsten uit de tweede woning zijn vaak negatief, hetgeen per saldo een aftrekpost betekent. U betaalt daardoor minder belasting of krijgt zelfs belasting terug. Het nieuwe stelsel in box 3 leidt niet tot een teruggaaf van belasting. De belasting over de waarde van de eigen woning is beperkt: het huurwaardeforfait is in het wetsvoorstel beperkt tot ƒ16.800, het bedrag dat u bij uw inkomen moet tellen. Is de woning meer waard dan circa ƒ1,3 miljoen, dan valt het bedrag daarboven niet in de grondslag voor het eigenwoningforfait. Van het forfait mag u de hypotheekrente aftrekken. Voor de eigen woning krijgt u immers renteaftrek. Aan het leenbedrag is geen maximum verbonden. Anderzijds is het mogelijk om belastingvrij vermogen op te bouwen. Doordat de eigen woning niet in box 3 valt, betaalt u immers geen vermogensrendementsheffing over de waarde van de woning. Om het geheel te vervolmaken kunt u nog gebruikmaken van de vrijstelling voor kapitaalverzekeringen eigen woning. Wellicht zal deze planningsmogelijkheid een extra stijging van de prijzen op de woningmarkt teweeg brengen, maar dan vooral in het hogere segment.

Een bijdrage?

 

FaMmail het dan naar:
tante@agneta.nl
© Tante Agneta