leestafel.gif (19957 bytes)

Naar het tante startadres......... Bookmark het in je browser
www.tante.nl 

Het belastingplan van de 21e eeuw!
Uw aangifte in 2001

 

Nu is de jaarlijkse hamvraag: hoeveel kan ik aftrekken? Volgend jaar dient u zich te bekwamen in box-hoppen. Als u nu al in verwarring raakt door de regelmatige wijzigingen in uw belastingformulier, kunt u nog het een en ander verwachten. Conceptueel gaat het aangiftebiljet vanaf 2001 drastisch veranderen. Op dit moment tellen we simpelweg alle inkomsten (salaris, rente, huurwaardeforfait eigen woning, etc.) bij elkaar op, verminderen dat met aftrekposten (hypotheekrente, buitengewone lasten, etc.) en de belastingvrije som, en daarna wordt het saldo belast tegen een progressief tarief van maximaal 60%. Vanaf 2001 worden die inkomensposten toegerekend aan de drie boxen uit hoofdstuk 1. Hetzelfde geldt voor de aftrekposten. Elke box kent een ander tarief. Zo wordt salaris ondergebracht in box 1 en belast tegen maximaal 52%. Belangrijk is dat ook de hypotheekrente in deze box kan worden gestopt, zodat deze rente effectief aftrekbaar blijft tegen het hoge inkomstenbelastingtarief. Vermogensinkomsten, zoals rente, dividend en huur, worden daarentegen ondergebracht in box 3 en belast tegen 30%. Een stuk minder derhalve dan 52%. Daarbij komt dat niet de werkelijke vermogensinkomsten, maar een zogenaamd forfaitair rendement belast is. De waarde van het belegde vermogen wordt jaarlijks geacht 4% rendement op te leveren. Zijn de werkelijke beleggingsinkomsten hoger, dan blijft het meerdere onbelast. Maar zijn de werkelijke inkomsten lager, of verliest u zelfs op uw beleggingen, dan wordt u straks toch aangeslagen voor een rendement van 4%. Het is aan de belastingbetaler hoeveel risico hij wil lopen op zijn beleggingen, de Staat der Nederlanden is in ieder geval verzekerd van een redelijk stabiel bedrag aan inkomstenbelasting over beleggingsbaten. Daarbij wordt ook een stokje gestoken voor allerlei beleggingsconstructies die (vrijwel) louter en alleen zijn gericht op het ontlopen van belaste inkomsten (denk bijvoorbeeld aan rentegroeifondsen). Het leven lijkt een stuk eenvoudiger te worden! Zo niet voor u, dan op zijn minst voor de minister van Financiën.

 

Box-hoppen: de nieuwe nationale sport

Bestaat de nationale 'sport' van de modale Nederlander nu nog uit het zoveel mogelijk vermijden van belaste beleggingsinkomsten (en het creëren van onbelaste koerswinsten), vanaf 2001 zal het zogenaamde 'box-hoppen' een aardig gespreksonderwerp worden op verjaardagen en borrels. Met box-hoppen bedoelen we het 'springen' tussen de boxen om fiscaal zo gunstig mogelijk gebruikmaken van de verschillende belastingtarieven. Dit betekent bijvoorbeeld het proberen om zoveel mogelijk inkomstenposten in bijvoorbeeld box 3 te 'parkeren', omdat daar immers het laagste tarief geldt, en het onderbrengen van de aftrekposten in box 1, omdat daar het hoogste tarief geldt. Water stroomt tenslotte ook van het hoogste naar het laagste punt. Waarom zou je bijvoorbeeld je hypotheeklening aflossen met eigen vermogen? Gebruik dat eigen vermogen om fiscaal gunstig te beleggen in box 3 en behoud de hypotheekrenteaftrek in box 1 tegen het hoge tarief! Duidelijk is, dat (creatieve) belastingadviseurs hun aandacht zullen verleggen naar het 'spelen' met de verschillende boxen.

 

De driemaandenregeling

Staatssecretaris Vermeend heeft het probleem van de box-hoppers natuurlijk ook gesignaleerd en heeft geprobeerd er iets aan te doen. Om te voorkomen dat het hoppen inderdaad tot de Nederlandse top 5 van favoriete manieren van vrijetijdsbesteding gaat behoren, is een manier bedacht om het te kunnen afstraffen. Hoe werkt dat? Box 3 kent twee peildata: 1 januari en 31 december. Door ervoor te zorgen dat een vermogensbestanddeel niet meetelt in de vermogensrendementsheffing, zou het zonder nadere regeling voldoende zijn om op die twee data ervoor te zorgen dat het vermogen in een andere box meetelt. Dan valt het immers niet meer in box 3! Voorbeeld: als u voor een paar dagen een pand verhuurt aan uw BV, dan valt het in die periode in box 2 en niet in box 3. Simpel, en het kan een fortuin aan belasting besparen. Maar dat feest gaat niet door. De anti-misbruikregel die het box-hoppen met vermogensbestanddelen moet voorkomen, zegt dat zoiets tenminste drie maanden moet duren, anders wordt het namelijk in twee boxen belast. En dat werkt prima als afschrikmiddel. Wie zich immers realiseert dat in een periode van drie maanden er ook inkomsten zullen komen uit dat pand, die fors zullen worden belast, laat een dergelijke truc wel uit zijn hoofd.

Een bijdrage?

FaMmail het dan naar:
Tante@Agneta.nl
Site adres: www.tante.nl

 

© Tante Agneta