leestafel.gif (19957 bytes)

Naar het tante startadres......... Bookmark het in je browser
www.tante.nl 

Het belastingplan van de 21e eeuw!
Fiscus en lijfrente

 

ARBEIDSKOSTEN

Beding een onbelaste onkostenvergoeding!

In 2001 verdwijnt de aftrekbaarheid van arbeidskosten. Probeer de schade te beperken door uw kosten onbelast door de werkgever te laten vergoeden. Zo haalt u uit de belastingplannen het maximale. Vergoeding van de werkgever De tendens is dat arbeidskosten steeds minder aftrekbaar zijn en dat vaak onmogelijk bewijs wordt gevraagd. Deze tendens wordt in de nieuwe wetgeving voor 2001 resoluut voortgezet. Kosten die u in verband met uw werk maakt, zijn dan helemaal niet meer aftrekbaar. Aan de andere kant mag de werkgever gelukkig steeds meer kosten vergoeden, en vaak ook nog voor een hoger bedrag dan waarvoor u ze kunt aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, kosten van woon-werkverkeer, studiekosten, computers, werkkamerinrichting voor telewerken enz. Het is dus voordeliger als u een vergoeding krijgt van uw werkgever. In 2001 zijn arbeidskosten niet meer aftrekbaar. Nu praten met uw werkgever om te bezien of hij bereid is uw kosten te vergoeden.

 

Welke kosten mogen vergoed worden?

Mocht uw werkgever niet bereid zijn deze kosten te vergoeden dan kunt u ook nog proberen een algemene vergoeding te vragen. Uw werkgever denkt wellicht dat als al uw vakliteratuur en telefoonkosten e.d. worden vergoed, dat u dan wel eens misbruik van de situatie zou kunnen maken. In dat geval kunt u ook een vaste vergoeding voor enkele met name genoemde kostenposten met uw werkgever afspreken. Vraag desnoods om een deel van het salaris als onkostenvergoeding uit te betalen U kunt ook proberen af te spreken, dat een klein gedeelte van uw salaris voortaan als onkostenvergoeding wordt uitbetaald. U krijgt dan wat bruto loon netto uitbetaald.

 

Attentiepunten hierbij:

Mocht u helemaal geen onbelaste vergoeding kunnen bewerkstelligen dan is er toch nog een mogelijkheid tot aftrek. U moet dan wel boven de forfaitaire drempel van fl. 3.538,= uitkomen. Deze drempel heet het arbeidskostenforfait. Iedere belastingplichtige met werk heeft recht op een aftrekpost van 12 procent van zijn inkomen met een minimum van fl. 263 en een maximum van fl. 3.538,=. Het maakt niet uit of u deze kosten wel of niet heeft. Rechtvaardig is de bepaling dus niet, maar wel praktisch.

.

 

Onder andere de volgende kosten zijn aftrekbaar:

Bekende probleem bij het aftrekken van arbeidskosten is het bewijs. Als u kosten van uw werkgever vergoed krijgt, dan moet de inspecteur bewijzen dat een vergoeding bovenmatig is. Met name bij die vergoedingen die forfaitair bepaald zijn (computer, reiskosten, telefoon enz.) is het maximum eenvoudig te bepalen en zo lang het maximum gerespecteerd wordt, kan de inspecteur daar geen speld tussen krijgen. Als u daarentegen kosten aftrekt, ligt de bewijslast bij u. Zonder bonnetjes wordt het dan zeer lastig de door u gepretendeerde kosten aannemelijk te maken. Het bewaren van de bonnen is dus een vereiste om de aftrek met succes te kunnen claimen

.

 

Enige posten verdienen nog wat extra aandacht

Computer plus toebehoren

De computer thuis levert alleen een aftrekpost op als u de computer in belangrijke mate voor uw werk gebruikt. Gebruikt u de computer ook privé, dan komt slechts het deel dat overeenkomt met het zakelijke gebruik voor aftrek in aanmerking. U mag de kosten van uw computer niet in één keer aftrekken. U moet de aftrekpost over drie jaar verdelen en rekening houden met een restwaarde van 10%. Voorts wordt ook nog eens een forfaitair bedrag van fl. 800,= per jaar op deze aftrekpost in mindering gebracht.

In 2001 hebt u vanwege de nieuwe belastingwetgeving geen enkele aftrekpost voor arbeidskosten meer! U kunt dan ook alle computertoebehoren het beste in één keer aanschaffen

 

Reiskosten

Zakelijk verreden km's mag u als autokosten voor 60 cent per kilometer als aftrekpost opvoeren.

 

Verhuiskosten

Alle verhuiskosten tot een maximum van 12 procent van het salaris met een maximum van fl. 12.000,= plus de kosten van het overbrengen van uw inboedel, mag u in aftrek brengen als u binnen twee jaar na het aanvaarden van een nieuwe dienstbetrekking verhuist naar een woning die:

 

Inrichtingskosten

Voldoet u aan de criteria van de verhuiskosten dan krijgt u als bonus een forfaitaire aftrekpost voor de inrichting van uw woning van 12% van uw inkomen, met een maximum van fl. 12.000,=.

 

Aftrek werkkamer

Het aftrekken van de kosten van een werkkamer thuis kan alleen als u bijna altijd thuis werkt of als uw werkgever u geen werkplek geeft.

 

DE EIGEN WONING

In 2001 is hypotheekrente alleen nog aftrekbaar als u geld leent voor de aankoop, onderhoud of verbetering van uw eerste huis. De hypotheek als instrument voor uw fiscale planning. Verhoogt u uw hypotheek voor een vakantie, auto of boot enz., dan is deze rente in 2001 dus niet meer aftrekbaar.

 

Maak uw hypotheek aflossingsvrij!

Misschien heeft u nog een hypotheek waarop u aflost. Dit kunt u beter niet meer doen, want vanaf 2001 is de enige aftrekpost die nog standhoudt de hypotheekrente-aftrek voor de financiering van de eigen woning. Als u uw hypotheek aflossingsvrij maakt, dan blijft u veel rente betalen. Deze is en blijft aftrekbaar. Als u de bedragen die u normaliter aflost nu eens gaat beleggen! De inkomsten van deze beleggingen zijn uitsluitend in box 3 belast met de vermogensrendementsheffing van 1,2%. De hypotheek voor uw tweede of vakantiewoning is nu nog aftrekbaar. Echter in 2001 is deze dubbel hypotheekrenteaftrek niet meer mogelijk. Dan wordt uw tweede woning in box 3 geplaatst en kunt geen hypotheekrente meer aftrekken. Wel moet u over de waarde van uw tweede woning in box 3 jaarlijks 1,2% vermogensrendementsheffing betalen, onder aftrek van de schuld voor deze woning. Lost u toch liever uw hypotheek af, los dan versneld de hypotheek van de tweede woning af!

 

BELEGGEN MET GELEEND GELD

Dit kan lucratief zijn. Of het ook altijd verstandig is, laten wij graag aan uw eigen mening over! Bedenk dat koersen kunnen stijgen, maar ook kunnen dalen. Beleggen met geleend geld heeft een bepaald risico. U kunt (forse) winst boeken, maar soms zult u verlies moeten incasseren. Maar voor de bank die de lening verstrekt maakt dat niet uit. Aan het eind van de rit moet u het volledige bedrag inclusief rente terugbetalen. Het koersrisico is dus uw probleem.

 

Beleg met de overwaarde van uw eigen woning!

Om het koersrisico zoveel mogelijk in te perken, kunt u gaan beleggen met de overwaarde in uw eigen woning. De overwaarde is immers vermogen dat u al hebt. Bovendien bieden banken doorgaans geen hogere hypotheek aan dan de executiewaarde van het pand. Deze ligt rond de 60 á 70 procent van de werkelijke waarde. Hierdoor wordt bovendien een extra stukje veiligheid ingebouwd.

 

U kunt ook beleggen met uw kapitaalverzekering!

De meeste eigen woning bezitters, hebben hun woning gefinancierd met een spaar- of levenhypotheek. Bij deze hypotheekvorm lost u gedurende de looptijd niets af. Pas aan het eind van de rit wordt uw hypotheek afgelost door de uitkering uit een kapitaalverzekering. Het voordeel van deze hypotheekvorm is dat de rente gedurende de hele looptijd wordt berekend over de volle lening. Deze rente blijft volledig aftrekbaar. Bij een kapitaalverzekering spaart u gedurende een epaalde tijd (de looptijd van de hypotheek) een bedrag bij elkaar. Voldoet u aan alle voorwaarden (o.a. minimaal 15 of 20 jaar sparen) kan deze spaarpot belastingvrij worden uitgekeerd. Met deze spaarpot kunt u vervolgens de hypotheek aflossen. Denkt u wel aan de extra voorwaarden die onder het nieuwe belastingstelsel aan deze vrijstellingen worden gesteld. Bovendien vervalt daar de vrijstelling voor 15jaar sparen. Veel hypotheekverstrekkers bieden u de mogelijkheid om in plaats van een vast eindbedrag bij elkaar te sparen een beleggingshypotheek af te sluiten. Het geld wordt voor u belegd of u gaat zelf beleggen. U loopt uiteraard wel enig risico, maar dat loopt iedere belegger. Er is evenwel ook een kans dat u een (veel) hoger rendement behaalt. Uw beleggingshorizon is immers zeer lang, waardoor het vermogen veel tijd krijgt om te rijpen.

 

Aandelen kopen met geleend geld!

Koopt u aandelen met geleend geld, dan zaten daar voorheen behoorlijke voordelen aan, met name in de constructies dat er een bedrag van fl. 4000,= aan rente vooruit werd betaald. De rente was in één keer aftrekbaar tegen het progressief tarief, terwijl de inkomsten doorgaans (via waardestijgingen) onbelast waren. Vanaf 1999 zijn de voordelen van het vooruitbetalen van rente echter verdwenen. Als u voor uw aandelenlening rente vooruitbetaalt, dan is deze niet meer vooraf aftrekbaar. De rente is aftrekbaar in de jaren waar deze betrekking op heeft. In 2001 vervalt deze aftrekmogelijkheid volledig.

Een bijdrage?

FaMmail het dan naar:
Tante@Agneta.nl
Site adres: www.tante.nl


© Tante Agneta