leestafel.gif (19957 bytes)

Naar tante startadres Noteer het je browser
www.tante.nl

Even niets doen

Na lezen van deze tekst venster sluiten

Even niets doen op de beurs, de beurs 'neuzelt’

Wat doet een belegger dan?

Of NIETS, of….

 

Enkele overwegingen overgenomen uit de serreconversatie van de vriendinnen en tante op 19-02-1999.

Tante denkt dat de hectiek van de expiratie, aangevuld met het deprimerende klimaat, met zon en regen afgewisseld op de beurzen in de wereld, menig belegger wat in labiele toestand brengt. Geld op de beurs verdienen is haast onmogelijk voor de 'gewone' belegger. Dus BLIJF EVEN AAN DE KANT STAAN!!

Wat dan WEL te doen, want nadenken over de komende periode moet wel, nadenken en wellicht plannen maken, bezinnen, met anderen er van gedachten over wisselen. Tante laste een korte pauze in en verzocht de vriendinnen met elkaar eens wat mogelijkheden af te wegen en op te schrijven. Samengevat zijn dat de volgende vier:

  1. Zoals altijd het eerste advies in dit soort situaties: niets concreets doen, dus niet handelen. Zeker niet korte dingen (bijvoorbeeld: een optie voor volgende maand)
  2. Bestudeer eens enkele theorietjes. Zo kreeg tante een vraag over een schouderformatie of driehoek, steunlijn, of uitbraak. Bestudeer eens wat dat is, lees eens wat, bedenk eens een synthetisch aandeel, wat is een leuke schrijfpositie en ga zo maar door en oh ja, sluit je eens aan bij een beleggingsclubje of richt er zelf een op.
  3. Maar een boodschappenlijstje wat je WEL gaat doen als……
    En in dit geval: Of wat doe je als de beurs weer wat aantrekt of juist verder blijft pruttelen binnen de huidige grenzen of als de beurs duidelijk weer op gaat (en blijft) lopen.
  4. Waag eens een gekke gok door 'in gedachte' een positie in te nemen en die dezelfde dag nog, of juist bijvoorbeeld twee dagen later te verkopen. Of doe dit met een moeilijke combinatie, of maak een clickpositie op zeg AEGON.
    Is AEGON dan wel het meest ideale fonds, of doe je dat liever met bijvoorbeeld CAP GEMINI? Dus ‘net alsof’ te doen.

Filosofeer eens een beetje, bespreek eens bovenstaande punten met voorbeelden.
De vriendinnen beginnen:

Punt 1 (niets doen)

Dat was een moeilijk punt voor de dames. Niets doen, ieders vingers jeuken (had tante vroeger ook last van, maar nu is dat probleem over)
Dus iedere keer dat je iets wilt kopen of verkopen op de beurs blijf je gewoon zitten! Komt er weer een opwelling -Niets doen tot de AEX boven de zeg 532 staat. Je weet dan zeker dat je niet echt armer wordt. Indien je jezelf niet kunt beheersen koop dan GEEN call of put deze ‘maand’, maar eerder iets in bijvoorbeeld ‘over 6 maanden’ . Met schrijven ligt dat iets anders, want dan hoop je dat een ander zich niet kan beheersen. Vele vriendinnenwaren het met tante eens dat dit punt een goede leidraad zou moeten zijn voor de meeste vriendinnen in de komende periode.

Punt 2 (theorietje)

Ja, nu kom je snel naar een meer 'weloverwogen' theoretische interpretatie van feiten en op grond daarvan ga je een eigen plannetje maken. Voor de lol liet tante op haar koersendoos een grafiek zien van twee fondsen.
Wat een verschil.
Van een fonds kan de grafiek van een week, een maand, een jaar (en ga zo naar door) gemaakt worden. De vriendinnen kregen de opdracht om eens per grafiek twee lijntjes te trekken over de curves en door de curves, het deed er niet toe, ieder mocht zelf kiezen. Tante herinneringen van lezingen waar zij ooit was, die zij gaf of die zij zich herinnerde die Bor gaf, wat een leuke opdracht dat is en hoeveel verschillende lijnen je kunt trekken. Echter bekijk je eens aandachtig de soorten lijnen dan gaat je gevoel iets zeggen over dat fonds. Als bijvoorbeeld telkens de lijnen rechts hoger eindigen dan links beginnen is er iets anders aan de hand dan omgekeerd. En als op een grafiek de lijnen NIET parallel lopen of juist wel zegt dat ook iets. De lijnen kunnen elkaar ook kruisen, dat is een uiterst interessants gebeuren, vooral als je gaat bedenken hoe je daarover zou kunnen denken. Tante hield haar mond een half uur, een hele prestatie, doch nu tante zo slecht geslapen had voor haar een makkie.
Echter de vriendinnen waren nu minder in de stemming voor allerlei theorietjes....

Punt 3. (Boodschappenlijstje)

 

Ja hier werd het weer wat concreter en daar houden de vriendinnen van. En tante ook hoor.
Als een discussie wat te ‘goed’ wordt en mensen gaan praten in ‘belevingswerelden’ en dat soort wollige diepgang, verzoekt tante graag de aanwezigen het niveau terug te brengen tot ‘niveau suikerzak’. Dit komt omdat tante vroeger, toen zij haar bedrijf nog niet had verkocht, altijd alle afspraken en begrotingen op een suikerzakje of op de achterkant van een sigarendoosje (van haar zaliger) schreef.

Dus er werd besloten dat er enkele scenario’s van de beurs mogelijk zijn:

a.het gaat duidelijk slechter (zeg AEX gaat zakken)
b.het kwakkelt zo door als de laatste tijd met een beperkte ‘schommel’ range van + of – 15 punten

c.het gaat duidelijk beter. (AEX gaat klimmen)

Dan heb je op de beurs de mogelijk heden tot (daartoe beperken de dames in de serre zich)

I. Kopen van posities als aandelen, warrants, calls, puts, falcons

II. Niet handelen

III. VERKOPEN / SCHRIJVEN van calls, puts

Aandelen verkopen, terwijl je ze zelf niet hebt laat tante op deze site buiten beschouwing.

Wel van A,B, en C en I, II, en II kan je leuke combinaties maken, en bij iedere combinatie horen een paar posities.

Tante en de vriendinnen liepen de mogelijkheden na met een mogelijke suggestie hier en daar:

A + I : De depri toestand + KOPEN

Voorstel voor dipkopen / -loeren:

- GETRONICS calls
- BUHRMANN calls-

A + III: De depri toestand + VERKOPEN / SCHRIJVEN

Voorstel voor upverkopen / -loeren:

- VERKOOP alles
- Schijf  at the money calls

B + I Het kwakkelt + KOPEN

Voorstel in een dipje even op te pikken, in rustige markt:

- Kort ritje HEINEKEN
- Kort ritje ING

B + III Het kwakkelt + VERKOPEN / SCHRIJVEN

Voorstel om in een onverwacht momentje te verkopen / schrijven

- Schrijf op alles wat nog oploopt

De mening over `t schrijven van opties van tante kennen de vriendinnen, (misschien leuk voor een educaatje) want heel veel mensen die NIET zo vaak in de serre komen denken te licht over de marginverplichting en weten bijvoorbeeld niet eens wat een assignment is !!

C + I De opti toestand + KOPEN

Voorstel om nu alles in de startblokken weer wegloopt mee te liften als je een beetje handig instapt:

- Korte call UNILEVER
- Korte call VNU
- Korte call ING

C + III De opti toestand + VERKOPEN / SCHRIJVEN

Voorstel, nu alles zo lekker onderweg is te VERKOPEN / Schrijven, in de hoop dat het nu lekker oplevert en na een poosje toch net niet zo erg posi was als wellicht bleek.

- call premies lekker laten oplopen dus niet te snel handelen.

En een combo:

-KOOP KONWESSANEN call oktober 2003 10  op 3,80
-Schrijf de put okt 2003  10 op 2,80

Het sprak voor zich dat nu de uitspraak: ‘have a break’ uitermate op zijn plaats was. Een dergelijke creatieve inspanning was toch wel het uiterste dat van de vriendinnen gevergd kon worden. Niemand had gemerkt dat tante even achter het gordijn Bor ook om wat hulp had gevraagd. Wel handig want hij heeft altijd een veel fundamentelere kijk op posities en die vult de fundamentele en door de nieuwtjes en cijfers gevoede meningen van de vriendinnen, nichten en tante goed aan. Denk ook aan het gevoel dat je krijgt als je een grafiek van een fonds ziet.
Of als je de krant eens openslaat. Of luister naar de middengolf op 1395 am.

Punt 4. (Lekker virtueel gokken)

Hier hoeft tante nauwelijks de vriendinnen te stimuleren of anderszins aan te zetten (de meeste vriendinnen zijn al gezet) en een kakofonie van mogelijkheden vloog door de serre.

Een bijdrage?

FaMmail het dan naar:
Tante@Agneta.nl
Site adres: www.tante.nl


Tante Agneta 1999