leestafel.gif (19957 bytes)

Naar tante startadres Noteer het je browser
www.tante.nl

Beter dan ....

Na lezen van deze tekst venster sluiten

‘Waarom beleg je niet beter dan je kennissen?’
Een fragment uit de serreconversatie in februari 1999

Pats, die vraag zat.

Iedereen kent wel de zgn. cowboy verhalen van knallende posities met 4000% winst die een vaag iemand had. Waarom had een vaag iemand die en niet jij? Tante relativeerde haar vraag gelijk door te stellen dat je je niet persoonlijk aangesproken hoefde te voelen, maar waarom koopt een belegger posities die achteraf heel verkeerd blijken te zijn. Of liever waarom neemt iemand Łberhaupt een positie in?

Er ontstond een verwarde discussie, een dergelijke vraag hadden de vriendinnen niet verwacht van tante. Tante leek echter redelijk serieus. Met beleggen wil iemand graag geld over houden. Het innemen van een verliespositie is dus daar strijdig mee. Ja zo lusten de vriendinnen er nog wel een paar, maar toch, er zat iets in. Wat drijft je om iets te kopen. Tante nodigde ieder uit daar eens over na te denken en tante herhaalde haar vraag nog eens en voegde er iets aan toe:

Stel je hebt x gulden over (anders moet je als beginner helemaal niet ‘echt’ beleggen):
   1. Waarom neem je juist die positie in als je iets belegt en niet een andere?
   2. Waarom en wanneer sluit je die positie?

Een andere vraag die dan gelijk beantwoord kan worden heeft iets te maken met het plannen van je financiŽn en je deskundigheid. Stel dat je dat nu zou moeten doen voor komende maand:

  1. Wat doe je komende maand om meer van beleggen te weten te komen?
  2. Wat bepaalt je zelfvertrouwen? Is dat terecht?
  3. Wat zou je komende maand aan wie wel eens willen vragen om je deskundigheid te bevorderen.
  4. Met wie zou je komende maand je beurskeuzes wel eens willen bespreken, teneinde te weten te komen of de beslisstrategie wel goed is/ wordt/ was?
  5. Wat zou je komende maand kunnen doen om in de huidige situatie 5% meer privť over te houden (om bijv. te beleggen) zonder minder te genieten!

De vriendinnen voelden nu wel aan dat tante serieus werd. Natuurlijk kon je twisten over de manier waarop ze het zei, en het tijdstip (nog voor de 2e sprottompoes) maar er zit wat in.

Een bijdrage?

FaMmail het dan naar:
Tante@Agneta.nl
Site adres: www.tante.nl


© Tante Agneta 1999